top of page

Stress

Bij stress en traumatische gebeurtenissen  worden alle spiergroepen aangetrokken. Je lichaam maakt stresshormonen aan om snel weg te kunnen komen of scherp te kunnen reageren op een gebeurtenis. 

 

Als het stressmoment voorbij is wil het lichaam zelf die opgebouwde spanning en aangemaakte hormonen loslaten door te gaan trillen. Een natuurlijke manier voor het lichaam om overbodige spanning kwijt te raken. Dit trillen heb je vast wel eens ervaren na een enorme schok. Als je dit trillen toelaat zal je weer ontspanning ervaren. (homeostase)

 

Dit trillen is bij dieren heel normaal. Wij mensen onderdrukken dit gevoel. We  laten liever anderen niet zien dat we erg van streek zijn. Trillen wordt vaak gezien als zwakte. Maar daardoor blokkeren we ons eigen natuurlijk loslaat- mechanisme. De spieren blijven gespannen en verkrampt en de stresshormonen blijven actief. Het moment van overleven is voorbij maar het lichaam blijft paraat, scherp om op elk moment te kunnen vechten of vluchten. 

 

Het is een prachtig proces van je lichaam om te kunnen dealen met overleven/stress/trauma.

Maar wat als dit mechanisme actief blijft? Als je voelt dat je continue "aan" staat?

 

TRE laat heel rustig, op jouw eigen tempo de spiergroepen weer ontdooien, er kan weer energie stromen  en blokkades worden opgeheven.

bottom of page