top of page

Tension Trauma Release exercises (TRE)

TRE® de oplossing bij stress/trauma

De 7 eenvoudige oefeningen samengesteld door David Bercelli,  helpen het lichaam de patronen van diepliggende spierspanning, veroorzaakt door stress en trauma, te ontladen. TRE wordt inmiddels in meer dan 40 landen met succes gebruikt bij allerlei vormen van stress, maar oorspronkelijk is het ontwikkeld als zelfhulpmethode om trauma's  te verwerken. De geestelijk vader, dr David Bercelli, is een traumatherapeut uit de VS, die jarenlang in oorlogsgebieden heeft gewerkt en gewoond.

TRE is erop gericht de spanning die bij een trauma in het lichaam wordt opgebouwd, te ontladen. Door de fysieke ontlading van spanning, geeft het lichaam signalen door aan het brein dat het gevaar geweken is, dat het veilig is. Van de emoties en herinneringen die tijdens het trauma zijn ontstaan, blijven fragmenten "hangen" in het werkgeheugen, waardoor ze steeds weer heftig omhoog komen in allerlei situaties. Door TRE te doen kunnen die fragmenten verwerkt worden en als het ware verplaatst worden  naar het "archief"  geheugen. Je hoeft daar niet bij na te denken of te praten. De verwerking vindt plaats op onbewust  niveau en in behapbare stukjes. Door op het juiste moment pauze te nemen houd je het prettig. 

De trillingen die opgeroepen worden door de 7 oefeningen zorgen ervoor dat de opgebouwde stress en spanning in het lichaam losgelaten worden. Puur fysiologisch, niet moeilijk en voor iedereen geschikt.  Door deze methode wordt op een veilige manier een natuurlijk mechanisme van trilling in spier-en bindweefsel op spanning gebracht vanuit het autonome zenuwstelsel. Het ontladen kalmeert het zenuwstelsel en zo kan het lichaam terugkeren naar rust en balans.

TRE is een goede aanvulling op psychotherapie, enerzijds om een eventueel gevoel van onrust in het lichaam te verminderen en anderzijds kan psychotherapie effectiever zijn als het ook langs de fysieke kant benaderd wordt.

 Als gecertificeerd TRE®-provider begeleid ik je met deze krachtige methode. Wanneer je weet hoe TRE® werkt kan je de methode overal zelf inzetten. Op elk moment wanneer jij het nodig hebt!


Wetenschappelijk onderzoek en meer informatie vind je op de internationale website. Traumaprevention.com en op TRE-Nederland.nl 

TRE all.png
bottom of page